Δημιουργήθηκε, επιτέλους, το blog-forum που είχε προαναγγελθεί  πέρυσι, για να συζητήσουμε ανοικτά τα συνταγματικά και πολιτειακά ζητήματα που ανακύπτουν από το λυκόφως της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Φιλοδοξία του ιστότοπου  είναι να αποτελέσει το βήμα ενός αδογμάτιστου διαλόγου για τη Μεταπολίτευση, με ό,τι έφερε και  αναγέννησε, αλλά και με ό,τι η ίδια αλλοίωσε ή διέφθειρε και καταρράκωσε. Ένα βήμα για την ακμή και παρακμή της και, κυρίως, για την τομή που άνοιξε στην ελληνική συνταγματική ιστορία, στη συνταγματική θεωρία, στη νομολογία, στην ερμηνεία του Συντάγματος και, γενικότερα, στο δημόσιο δίκαιο και στη θεωρία του δικαίου.

Ως έναυσμα για τη συζήτηση καταθέτω σε αυτό το Ηλεκτρονικό Συνταγματικό Εργαστήρι τα κείμενα που έχω γράψει κατά την περίοδο της κρίσης, για το τέλος της μεταπολίτευσης, τα συνταγματικά ζητήματα του Μνημονίου κ.ά., καθώς και τα πλέον πρόσφατα, για τον βασικό μέτοχο και τις σχέσεις ευρωπαϊκού δικαίου και Συντάγματος ή για την ανθεκτικότητα του Συντάγματος, κείμενο ημιτελές που εκτίθεται στο ιστολόγιο ως working paper  και ως δείγμα δοκιμίου με σκοπό  να ανοίξει η συζήτηση με ανάλογα κείμενα εργασίας, πριν πάρουν την οριστική μορφή τους για τον Ηλεκτρονικό Τιμητικό Τόμο.   

Η πρόσκληση απευθύνεται, κατά πρώτο λόγο, , ως οφειλή, σε όλους τους διδάκτορές μου, αλλά και σε όσους αισθάνονται ότι μαθήτευσαν  στη Σχολή της Θεσσαλονίκης και νοιώθουν κληρονόμοι και συμμέτοχοι της διδασκαλίας και του ακαδημαϊκού ήθους του Αριστόβουλου Μάνεση και της παράδοσης που μαζί με τον Σβώλο επιστημονικά δημιούργησαν.

Απευθύνεται, φυσικά, και στα μέλη του «Ομίλου Μάνεση», στους μαθητές της ακαδημαϊκής θητείας του στο Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ατέλειωτα, δίσεκτα, χρόνια που περνάμε, 42, σαράντα δύο, ακριβώς από την Μεταπολίτευση, χωρίς να φαίνεται αχτίδα φωτός και ενώ η παρακμή συνεχίζεται ακάθεκτη σε όλα τα επίπεδα, η στροφή στη δημοκρατική και φιλελεύθερη συνταγματική μας παράδοση και ιστορία είναι η μόνη μας παρηγοριά, η μοναδική πηγή αναζωογόνησης της ρημαγμένης πολιτικά  ψυχής μας.

Γνωρίζω ότι το εγχείρημα είναι φιλόδοξο και, ίσως, μείνει ανεκπλήρωτο. Είναι, όμως, το μόνο που μπορώ και οφείλω να κάνω, τιμώντας αυτό που κληρονόμησα και αυτό που θα ήθελα να αφήσω ως συνέχεια, αλλά και ως αναγκαία τομή ενόψει αυτού του νέου που σίγουρα κυοφορείται.

Υπενθυμίζω ότι την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό του Ηλεκτρονικού Τιμητικού Τόμου και του Εργαστηρίου έχουν αναλάβει η Λίνα Παπαδοπούλου, ο Γιώργος Καραβοκύρης και η Βασιλική Κόκοτα, τους οποίους και ευχαριστώ για την προθυμία τους. Προσωρινός κόμβος επικοινωνίας, η ηλεκτρονική διεύθυνση της Λίνας, linapapa@gmail.com, και της Βασιλικής, kokotavasiliki@yahoo.gr .

Τεχνικές οδηγίες για την πρόσβαση στο ιστολόγιο lykofosmetapoliteusis.manitakis.gr θα δοθούν από τον τεχνικό του Ηλεκτρονικού Συνταγματικού Εργαστηρίου, ευθύς μόλις ανοιχτεί.

Πρόπαν, Πήλιο 23 Ιουλίου 2016
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Αντώνης Μανιτάκης